Geheugenkaarten

Een geheugenkaart is een stuk hardware waarop gegevens opgeslagen kunnen worden, in de vorm van dunne kaart. Hierin zit vrijwel altijd een flashgeheugen, maar soms een kleine harde schijf, zoals in de Microdrive. De geheugenkaart wordt vooral gebruikt voor digitale camera's en smartphones.
De SD-kaart is de meestgebruikte geheugenkaart in digitale camera's, mobiele telefoontoestellen, navigatie-apparaten, MP3-afspelers en andere draagbare media.
Een USB-stick (ook wel: geheugenstick, USB-staaf, memorystick of insteekgeheugen) is een extern opslagmedium voor de computer dat door middel van een USB-poort aangesloten kan worden. In de stick zit flashgeheugen, dat voor de opslag zorgt.

Een USB-stick wordt ook wel USB-pen, datastick of flash-drive genoemd. Het woord "memorystick" wordt ook wel gebruikt, maar kan verwarrend zijn: Memory Stick (met hoofdletters en los gespeld) is een merknaam voor een opslagmedium van Sony dat niets met USB te maken heeft. De USB-stick kan direct in de USB-aansluiting op een computer of USB-hub worden gestoken waardoor bestanden van en naar dit medium kunnen worden gekopieerd of verplaatst. De USB-stick heeft geen interne energiebron en krijgt zijn stroom van de hostcomputer via de USB-aansluiting.

U kunt naar de artikelen gaan met de zoekfunctie of via het menu. Kunt u iets niet vinden?
Neem dan gerust contact met ons op.

Subcategorieën

 • SDHC Geheugenkaart

  SDHC is de nieuwste ontwikkeling in de SD-familie. SDHC staat voor SD High Capacity.
  SDHC kaarten gebruiken een andere techniek dan de standaard SD kaarten. Met deze nieuwe techniek zijn veel hogere opslagcapaciteiten mogelijk: 4 tot 32GB.

  SDHC wijkt echter zo af van de standaard SD kaart dat SDHC niet backwards compatible is: SDHC kaarten werken alleen in apparatuur die specifiek voor SDHC ontwikkeld is. Zowel de SDHC geheugenkaarten als de geschikte apparatuur herkent u aan het SDHC logo:

  SDHC logominiSDHC logomicroSDHC logo

 • CF Geheugenkaart

  CompactFlash, afgekort CF, is een geheugenkaart voor verwijderbare gegevensopslag door middel van flashgeheugen. Deze zogenoemde CF-kaartjes worden vooral gebruikt in computersdigitale camera's en pda's.

 • Micro-SD Geheugenkaart

  Een SD-kaart is een geheugenkaart die is opgebouwd met flashgeheugen. Hij kan gebruikt worden in digitale camera's, mobiele telefoonsnavigatie-apparatenmp3-spelers en andere draagbare media.

 • Adapter Geheugenkaart

  De adapter is meestal een klein kaartje ter grote van de SD kaart, waarin een micro SD geplaatst kan worden. Vervolgens kan je het kaartje in een SD slot uitlezen. 
  Een adapter elimineert de noodzaak voor meerdere poorten die dezelfde functie hebben op een apparaat.

 • USB-stick

  Een USB-stick (ook wel: geheugenstick, USB-staaf, memorystick of insteekgeheugen) is een extern opslagmedium voor de computer dat door middel van een USB-poort aangesloten kan worden.